Tuesday, 26 March 2013

Ostematrix: Untuk Kesihatan Tulang Anda


Ostematrix-Membantu Mengurangkan Risiko Osteoporosis


  • Kalsium dan Vitamin D yang mencukupi sepanjang hayat yang merupakan sebahagian daripada diet yang seimbang berupaya mengurangkan risiko osteoporosis. Sebagai tambahan bagi membina tulang dan gigi yang kuat, nutrisi yang terdapat di dalam OsteMatrix berupaya:
  • Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal*
  • Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf*
  • Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah eradang dan kemurungan.*


OsteMatrix Membekalkan:


  • 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium


Kaplet bersalut yang mudah ditelan

Sajian harian hanyalah sebanyak empat kaplet. Untuk hasil yang lebih baik, ambil dua biji kaplet, dua kali sehari berserta makanan.


KESIMPULANNYA

  • Jika anda adalah seorang yang mudah STRESS, mudah kejang, ada masalah water retention, sembelit dan pra haid, pastikan anda memberi peluang diri anda mengubah nasib anda dengan Ostematrix.
  • Jika anda seoarang pengidap BUASIR tegar dan sering mengalami kesakitan atau sembelit setiapkali membuang air besar, Ostematrix menbantu anda dari terus dibelenggu kisah Ngeri itu.
  • Jika anda seorang yang bekerja dan sering KELETIHAN, ostematrix antara jawapan terbaik membantu anda kekal bertenaga dan bersemangat!
  • Jika anda seorang IBU MENGANDUNG, ostematrix membantu mengelakkan kekejangan dan sakit tulang belakang.
  • Jika anda seorang IBU YANG MENYUSUKAN anak, ostematrix membantu pengeluaran susu anda dengan lebih baik provided prinsip utama penyusuan diamalkan.
  • Jika anda seorang WANITA dan LELAKI, ostematrix membantu mengurangkan risiko kereputan tulang ( osteoporosis)
  • Jika anda mempunyai masalah OBESITI (berat badan berlebihan), anda perlukan ostematrix demi memastikan kepadatan tulang anda mengampu tubuh badan anda


Contact Dr Sihat for more details Info dan FREE Konsultasi :
0174778723

Saturday, 23 March 2013

10 Soalan Popular Mengenai ESP Shaklee


Ada apa dengan ESP Shaklee sehinggakan semua pelanggan mendambakannya?

Jika anda adalah seseorang yang amat mementingkan kecantikan, kesihatan dan ingin kekal bertenaga sepanjang hari, ESP Shaklee adalah jawapan yang anda cari-cari selama ini.

Ini kerana ESP SHAKLEE ADALAH HOT SELLING / BEST SELLER/ POPULAR PRODUCT/ ON DEMAND dlm Shaklee!! Mengapa, kenapa, bagaimana akan terjawab apabila anda membaca post ini sepenuhnya. Bacalah dengan teliti berkenaan faedah dan kebaikan Energizing Soy Protein ini.


1. Apa itu ESP?
2. ESP dengan Alfalfa mana paling bagus untuk susu ibu?
3. Berapa harga ESP?
4. Berapa lama tahan harga satu canister ESP?
5. Siapa yang tidak boleh ambil ESP?
6. Apa rasa ESP?
7. Jika order hari ni, bila boleh terima?
8. Jika dah amik alfalfa masih perlu ESP ke?
9. Apa kebaikkan lain ESP?
10. Bagaimana nak order ESP?


1. Apa itu ESP?
Ia adalah protein soya yang berkuliti tinggi. Didatangkan dalam canister dan berbentuk serbuk. ESP boleh dibancuh dengan minuman kegemaran seperti milo, horlick, susu atau buah yang dikisar bersama. ESP baik dibancuh dengan air sejuk atau suam demi memelihara protein supaya tidak termusnah pada suhu tinggi.

2. ESP dengan Alfalfa mana bagus untuk susu ibu? 
Protein membantu pembentukan sel dan merupakan kandungan yang penting dalam susu ibu. Alfalfa juga mengandungi protein tapi dalam kuantiti yang sedikit. Kedua-duanya bagus untuk ibu dan kesannya adalah mengikut individu masing-masing. Juga ikut budget. Alfalfa lebih murah berbanding ESP. Yang penting, kekerapan penyusuan harus setiap 3-4 jam dan sehingga payudara dikosongkan, barulah peningkatan susu berkesan.

3. Berapa harga ESP?
Harga ESP bagi semenanjung ialah RM150 manakala bagi Sabah Sarawak ialah RM155.

4. Berapa lama tahan harga satu canister ESP? 
Dengan pengambilan 3 sudu sehari, ESP boleh bertahan sehingga 1 bulan setengah.

5. Siapa yang tidak boleh ambil ESP? Siapa yg boleh mengambil ESP?
Hanya individu yang mempunyai masalah buah pinggang dan kesukaran memproses protein tidak digalakkan.

Sesuai untuk semua:

  1. Ibu-ibu yang sibuk: ESP membantu memberi tenaga berpanjangan, badan lebih sihat dan cergas.
  2. Wanita yang ingin menguruskan badan: Hanya bancuhan ESP dengan minuman kegemaran pada setiap pagi, memberi rasa kenyang yang lebih lama.. no more heavy breakfast.
  3. Ibu-ibu yang menyusu: Membantu membanyakkan dan mengekalkan supply susu disamping pengambilan air yang cukup dan proses pengepaman yang konsisten.
  4. Pesakit kencing manis: mempunyai indeks glisemik yang rendah, melambatkan penyerapan glukosa dalam darah dan mengawal paras glukosa.
  5. Wanita yang mementingkan penjagaan kulit muka: Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus, gebu dan berseri..WOW!

dan lelaki, wanita, tua, muda, ibu mengandung, ibu menyusu, pesakit diabetes, selepas pembedahan, kesuburan, kecantikan, ibu berpantang, yg berdiet, nk tambah tenaga…anda, sy, kamu dan dia yg sihat dan ingin kekal sihat..InshaAllah.

6. Apa rasa ESP? 
ESP Shaklee berperasa mild soya. Sekiranya anda tidak mnyukai rasa soya, ada pelbagai resepi lain ESP yg boleh dicuba.

7. Jika saya order hari ini, bila saya boleh terima?
InshaAllah penghantaran mengambil masa 1-4 hari bekerja bergantung kpd kawasan.

8. Jika dah amik alfalfa masih perlu protein ke? 
Boleh mengambil kedua-duanya jika berkemampuan. Alfalfa dan protein mengandungi banyak kebaikkan lain lagi yang berbeza.

9. Apakah kebaikan lain ESP?

  • Membantu pembentukan sel baru.
  • Baik untuk individu yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
  • Bagus untuk kesihatan dan kecantikan kulit dan rambut.
  • Membantu pembinaan tubuh kanak-kanak jadi boleh share dengan anak yang setahun ke atas dan seisi keluarga.
  • Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan.

TAHUKAH ANDA? 25% daripada BADAN dibina daripada PROTEIN…Contohnya seperti kuku, kulit, otot-otot adalah berasal daripada protein…Percaya atau tidak, itulah kenyataannya…

Saya ringkaskan macam ni….Struktur dalam badan manusia dibina daripada susunan di bawah…

SEL ——> TISU ——–> ORGAN ———> SISTEM

Struktur badan kita terdiri daripada SEL…Kemudian sel-sel akan membentuk tisu-tisu, seterusnya tisu-tisu akan membentuk organ dan organ-organ akan membentuk sistem…Dan….disebabkan itu, badan kita SANGAT memerlukan PROTEIN…Nak tahu kenapa?? Sebabnya PROTEIN adalah makanan utama sel…SEL yang sihat dapat menghasilkan tubuh badan yang sihat…..

Sebab tu setiap hari, anda makan lauk-lauk yang mengandungi sumber protein bukan??Seperti ayam, daging, telur, ikan, kekacang dan banyak lagi….TAPI…TAHUKAH ANDA yang PROTEIN sangat MUDAH TERMUSNAH apabila dikenakan SUHU yang TINGGI…Contohnya anda goreng ikan…Berapa banyak PROTEIN yang tinggal??Anda tak tahu kan??JADI…..Apa kata anda ambil ESP sumber PROTEIN yang lebih berkualiti….Dan semestinya ESP mematuhi kriteria pemilihan soya yang selamat….Dan yang paling penting, ESP Sentiasa SELAMAT, sentiasa BERKESAN dan sentiasa MESRA ALAM…RAMAI YANG DAH RASA KEBAIKAN DAN BETAPA BESTNYA ESP SELEPAS AMBIL SECARA KONSISTEN SELAMA 3-4 MINGGU ….Depa kata kulit makin licin la, kulit makin lembut, parut jerawat makin pudar, rambut dah kurang gugur….susu makin banyak…dan macam-macam lagi…

10. Bagaimana nak order ESP?
Anda cuma perlu hubungi saya dan saya akan uruskan pesanan anda dengan kadar segera. sms whatsapp saya di 0174778723.


Read more http://www.celikvitamin.com/blog/10-soalan-popular-mengenai-esp/

Thursday, 21 March 2013

Sudden Infant Death Syndrome


Reducing the Risk
A lack of answers is part of what makes sudden infant death syndrome (SIDS) so frightening. SIDS is the leading cause of death among infants 1 month to 1 year old, and claims the lives of about 2,500 each year in the United States. It remains unpredictable despite years of research.


Even so, the risk of SIDS can be greatly reduced. First and foremost, infants younger than 1 year old should be placed on their backs to sleep — never face-down on their stomachs.

Searching for Answers


As the name implies, SIDS is the sudden and unexplained death of an infant who is younger than 1 year old. It's a frightening prospect because it can strike without warning, usually in seemingly healthy babies. Most SIDS deaths are associated with sleep (hence the common reference to "crib death") and infants who die of SIDS show no signs of suffering.

While most conditions or diseases usually are diagnosed by the presence of specific symptoms, most SIDS diagnoses come only after all other possible causes of death have been ruled out through a review of the infant's medical history, sleeping environment, and autopsy. This review helps distinguish true SIDS deaths from those resulting from accidents, abuse, and previously undiagnosed conditions, such as cardiac or metabolic disorders.

When considering which babies could be most at risk, no single risk factor is likely to be sufficient to cause a SIDS death. Rather, several risk factors combined may contribute to cause an at-risk infant to die of SIDS.

Most deaths due to SIDS occur between 2 and 4 months of age, and incidence increases during cold weather. African-American infants are twice as likely and Native American infants are about three times more likely to die of SIDS than caucasian infants. More boys than girls fall victim to SIDS.

Other potential risk factors include:

  • smoking, drinking, or drug use during pregnancy
  • poor prenatal care
  • prematurity or low birth weight
  • mothers younger than 20
  • tobacco smoke exposure following birth
  • overheating from excessive sleepwear and bedding
  • stomach sleeping

Multivitamin untuk kanak kanak

Tahukah Anda?

  • Dari kelahiran hingga umur 3 tahun, perkembangan otak amat peka terhadap pemakanan bayi dan 75% daripada kapasiti otaknya berlaku dalam tempoh yang genting ini.
  • Selepas umur dua tahun, pengambilan makanan berlemak seharusnya diambil dalam kuantiti sederhana rendah untuk mengelakkan penyakit jantung, kegemukan dan masalah kesihatan yang lain.
  • Pada umur lima tahun, 90% daripada perkembangan otak kanak-kanak telah lengkap.
  • Antara umur 11 dan 16 tahun, satu peningkatan yang besar dalam tumbesaran biasanya berlaku dengan peningkatan berat badan dan pertumbuhan otot yang ketara


Jadi..berikan ini untuk anak anda..

Vitalea for Children

Membekalkan 19 vitamin dan mineral perlu
Sumber kalsium pembina tulang
Baik untuk kesihatan
Bekalan harian untuk vitamin B
lebih banyak cerita tentang vitamin untuk anak anda.. baca di link ini

reference
http://www.mamafaiz.com/2011/03/tahukah-anda-keperluan-anak-anda-dari.html

Wednesday, 20 March 2013

Atlet Terbaik Memilih Shaklee




HWe wanted to share with you some stories and some highlights of how so many Olympic medalists and award winning athletes have chosen SHAKLEE!

Shaklee Corporation has pioneered the practice of studying the diets of elite athletes and testing products to help make landmark expeditions and record-breaking achievements possible. This research has translated into dietary recommendations and high performance nutritional products for elite athletes and explorers as well as recreational athletes.Shaklee powered athletes have taken home31 Olympic Medals including 17 Gold Medals.

In fact, 8 of Time-Life’s “25 Great Adventures of All Time” were powered by Shaklee Products. Notable Achievements by world explorers include:

Mount Everest Expeditions
Shaklee has helped a number of record-breaking Everest expeditions reach the top of the world, including the first American to scale the mountain without supplemental oxygen.

Steger International Polar Expedition & Trans Antarctica Expedition
Shaklee has been a part of Will Steger’s history-making expeditions for over a decade. The company provided nutritional products and expertise to the first team to reach the North Pole without resupply in 1986. Steger and his seven teammates supplemented the high-protein, high-fat rations of traditional Arctic exploration with Shaklee multivitamins and soup. The explorers used Shaklee Energy Bars to keep them going when they could not stop for a midday meal. Shaklee was the “Official Sponsor of High Energy Foods” for the TransAntarctica Expedition, the first unmechanized traverse of Antarctica.

International Arctic Project
In their three month, 1,000-mile traverse of the Canadian Arctic in the spring of 1995, members of the International Arctic Project, supported by Shaklee nutrition, kept detailed logs of their food and fluid intake as well as their activity and mood/energy states for the first official dietary study of Arctic explorers. Children around the world followed the team throughout their trek via daily e-mail updates from Will Steger.

Solo From The Pole
In 1997, Will Steger made a dramatic attempt to be the first individual ever to go solo from the North Pole. The trek was conducted without the benefit of resupply or sled dogs, with Steger hauling a canoe-sled by a specifically designed harness. Shaklee scientists and nutritionists created a diet and exercise program specifically tailored to this arduous excursion.

Jacques Cousteau’s Calypso & Alcyon expeditions
During both the Alcyon and Calypso Expeditions, Shaklee served as the nutritional advisor for Jacque Cousteau and all of his divers.

Voyager Non-Stop Around The World Flight
In 1986, Shaklee served as the Official Nutrition Consultant to Jeana Yeager and Dick Rutan, pilots who powered the first nonstop airplane flight to circumnavigate the globe without refueling. Shaklee designed easy-open packaging for its energy bars and special lightweight powdered foods to meet the pilots’ needs during the ten-day Voyager flight.

The Daedalus Project
In 1998, Kanellos Kanopoulos had only one fuel for his record-breaking seventy-two mile human-powered flight from Crete to Santorini – the maximum endurance sports drink developed by Shaklee with Ethan Nadel of Yale University. Later marketed as Performance(r), it is now a leading product of Shaklee’s sports nutritional line. The drink’s mix of electrolytes and carbohydrates provided easy-to-absorb muscle fuel and quickly replaced the pilot’s lost fluids.

Winter Games
As the U.S. Speed Skating Team’s official product, Shaklee gives the team members the nutritional edge that helped them capture the gold at the 1992 Winter Games. The U.S. Luge Team was also supported by Shaklee nutrition.
At the 1988 Winter Games, the U.S. Curling Team, Men’s Freestyle skier Mat Chojnacki, and Shelly Looney, Forward on the US Women’s Hockey team, all counted on Shaklee Sports Nutrition to help them reach their peak in Nagano.

U.S. Ski & Snowboard Team
Shaklee served as the Official Nutrition Consultant to the U.S. Ski Team from 1980 to 1988. Shaklee nutritionists worked with the U.S. Ski Team to devise an optimum diet, with three key recommendations: trim fat from 38% down to 25-30% of the diet; boost carbohydrates from 46% to 55-60%; and replace the “empty calorie” snacks with more nutrient-filled choices such as fresh fruit, bread, vegetables and energy bars. In 1984, the U.S. Ski Team achieved their best results at an Olympic competition, winning five medals in Sarajevo. Bill Johnson was the first American man to win a gold medal in the downhill, and finished by Debbie Armstrong in first place and Cristin Cooper in second in the giant slalom.

In 2005, Shaklee is again the nutrition consultant to the U.S.S.A. for all their athletes.

“Shaklee products assist the U.S. Ski Team and U.S. Snowboarding athletes to train and compete in optimal condition. The products are a significant component of our sports nutrition program. Our United States Ski Association (U.S.S.A.) athletes train full time, compete six months of the year, and travel internationally. Our athletes overcome these challenges with help from Shaklee products: Vita Lea®, Performance®, Physique®, Immune Building Complex®, Gentle Sleep Complex®, Multi-Munch™, Meal Shakes, and Joint Health Complex®“ -Andy Walshe, Assistant Athletic Director, Sports Science U.S.S.A.

Summer Games
“I’ve been using Shaklee products for nearly all my life. My mother has been a Shaklee distributor for years. My favorite product is Shaklee Enfuselle Sunblock. When I train, I’m in the sun every day, so my skin take a beating. It protects me from harmful rays and keeps my skin looking young!” -Carla Overbeck, 2000 Olympic silver medalist & member of the Carolina Courage of the WUSA Chapel Hill, North Carolina

Both Team Shaklee riders and individual athletes from around the world were supported by Shaklee nutrition at the Atlanta Games in 1996. These included Phillippine boxers, Canadian rowers, six Team Shaklee cyclists and swimmers as well as Field Hockey and Badminton players from Malaysia. Individuals powered by Shaklee included Ruthie Bolton of the American Women’s Basketball Team, swimmer David Fox, marathoner Linda Somers and Judo champion Damon Keeve.

Team Shaklee members Jame Carney, Jonas Carney, Tayna Dubnicoff, Jim Fisher, Glen Mitchell and Eric Wohlberg, all competed at the 2000 Summer Games in Sydney, Australia.

Also competing under the Shaklee banner were mountain biker Ann Trombley, Paralympian Chris Wadell, long distance runner Breeda Willis, USA Soccer’s Carla Overbeck and the coach of the US Track & Field team. Plus Gary Hall Jr., Fastest swimmer in the world with 10 Olympic Medals.

“Shaklee is the key to our practice and recovery. Performance® is most helpful on aerobic days when practices can last 3 1/2 hours and without Physique®, I’d have a hard time maintaining the muscle mass I work so hard to build. Our daily routine also includes Vita-Lea, Energizing Soy Protein, CoQHeart®, B-Complex, CorEnergy®, Joint Health Complex®, and Immune Building Complex®“-Gary Hall Jr.

“The off-season is when I train the hardest. I’m confident that Shaklee nutritional products and Enfuselle SPF 30 will help give me the ‘set-up’ I need to be successful next season.”-Elaine Youngs, Bronze Medalist USA Volleyball

“Although I was happy with my performance in the 2004 Games, I will expect even better results for the next time around. And the great nutritional foundation I get from Shaklee products will be there every step of the way.”- Nia Abdallah, Silver Medalist USA Taekwondo


Team Shaklee
Shaklee began sponsoring one of the nation’s top amateur cycling teams in 1988, an affiliation that lasted until the end of 2000. With the help of Shaklee and Shaklee products, Team Shaklee set over ten world records and sent four riders to the 1992 Olympic Games and six to both the 1996 Games in Atlanta and the 2000 Games in Sydney, Australia. The cyclists have been the subjects of dietary studies, testing Shaklee Performance sports drink in 1988 and aiding in the 1992 development of the Shaklee Carbo Crunch bar, an energy bar that delivers an ideal mix of carbohydrates, fat and protein as well as essential vitamins and minerals.

Shaklee nutritionists regularly consult with the riders, studying the cyclists’ diet records and blood tests to make nutritional recommendations. After detecting an iron deficiency in cyclist J-Me Carney in 1991, they reconstructed his diet and Carney went on to compete as part of the 1992 Olympic team. Kent Bostick, the 47 year-old who earned a berth on the 1996 Olympic Cycling Team, is a fabled proponent of Shaklee nutrition.

LPGA & PGA Golfers
“After 18 holes of fierce competition, a great-tasting Multi-Munch Energy Bar™ gives me the nutrition I need to re-energize for the next round. It’s my hole in one every time.”-Laura Diaz, LPGA Golfer
Top Golfers have been using Shaklee nutrition for quite some time to play their best, train harder, and recover faster. Notable athletes using their products include Annika Sorenstam, Laura Diaz, and several others.
Most golfers supplement regimen consists of Physique for post workout recovery, Performance for hydration, Carbo-Crunch bars on course and during play (because they don’t melt), joint complex to prevent overuse and protect cartilage, and slim plan gold meal replacement for travel.

Natural Body Building
“Clinically tested nutritional products. That’s why I take the products AND do the business.”-Bobby Brandenburg, All Natural Bodybuilder

Bobby Brandenburg has been involved in wellness, strength conditioning and coaching for more than 30 years. As a competitive bodybuilder since 1981, he has learned through personal experience, education and scientific studies how vital a healthy diet, exercise and food supplements are to people from all walks of life.
Bobby chooses to work with the Shaklee Corporation because of clinical research and testing performed on all nutritional products, ensuring their performance and safety.

Through this opportunity Bobby is able to share his nutritional education. He travels extensively throughout the East Coast speaking at seminars on wellness and sports nutrition.

Bobby believes 100% in the philosophy of obtaining optimal health and lives by two golden rules- “teach others” and “live in harmony with nature.”

His list of accomplishments is extensive including:
1985 Atlantic Coast Championships, Lightweight Class 1st Place, 1st Place Overall
1995 National Championships/N.Y.C., Masters Class 2nd Place
1995 Maryland Open Championships, Masters Class 1st Place, Open Short Class 1st Place, and 1st Place Overall
1998 South Carolina Natural Open Championships, Master Class 1st Place, Open Short Class 1st Place, 1st Place Overall
2000 Delaware Natural Open Championships, Masters Class 1st Place Overall, Best Poser, Open Short Class 2nd Place.
2002 National Championships/Pittsburgh PA, Grand Masters Class 2nd Place
2002 Delaware Natural Open Championships, Grandmasters 1st Place Overall, Best Poser, Open Short Class 1st Place
2004 Elite Muscle Classic N.P.C. Greensboro, NC, 50+ 1st Place Overall

All of these great accomplishments speak volumes about the truly INCREDIBLE quality & efficacy of Shaklee’s Sports Nutrition products!

They’re all talking about these products:

reference
http://360yourlife.com/category-health/best-athletes-choose-shaklee/



Thursday, 14 March 2013

Lahirkan Anak Pintar




Setiap ibu dan ayah pasti inginkan anak mereka mempunyai tahap intelektual yang tinggi, berpotensi, bijak kreatif rajin belajar dan seronok membaca. Memang tidak dinafikan yang cemerlang dalam pembelajaran memberikan peluang yang cerah untuk masa depan anak anda, namun itu sahaja tidak mencukupi tanpa nutrisi yang baik yang juga penting dalam perkembangan tahap intelektual anak-anak.

Berdasarkan penyelidikan yang dibuat, dibawah merupakan beberapa nutrien penting yang membantu dalam perkembangan otak yang sihat untuk kanak-kanak membesar.

Multivitamin
Multivitamin memberikan asas nutrien yang penting untuk perkembangan otak dan tumbesaran yang sihat. Ia mengandungi vitamin perlu seperti B Complex yang untuk meningkatkan daya ingatan dan sistem saraf yang baik.

Vitamin C
Vitamin C membantu dalam menguatkan sistem imun yang penting untuk kanak-kanak kekal sihat dan cemerlang dalam pembelajaran mereka. Ia membantu dalam mencegah jangkitan dan demam selesema yang sering menyerang murid-murid sekolah. Vitamin C juga perlu untuk mengekalkan intergrasi antara sel dan menyokong kesihatan mata, gigi, gusi tulang, otot dan peredaran darah di kalangan kanak-kanak yang sedang membesar

Omega-3
Sebahagian besar daripada otak terbina daripada lemak "baik" yang juga dikenali sebagai asid lemak Omega-3. Kajian menunjukkan yang diet yang kaya dalam Omega-3 boleh meningkatkan keupayaan belajar, kemahiran menaakul atau menyelesaikan masalah, meningkatkan daya tumpuan dan ingatan serta perhubungan sel otak. Omega-3 juga menunjukkan dapatkan menyokong keseimbangan emosi dan sikap yang positif, dan membantu dalam meningkatkan daya ingatan semasa mereka tua kelak.

Lecithin 
Lecithin soya merupakan sumber utama kolina yang merupakan komponen neurotransmitter aseltilkolina yang terlibat dalam proses penghantaran mesej ke otak dalam sistem saraf. Akademi Sains Kebangsaan telah mengiktiraf yang kolina merupakan sumber penting dalam diet seharian kerana pelbagai khasiat yang dimiliki terutamanya untuk kesihatan otak.

Protein Baik
Protein baik membantu untuk menyuburkan otak. Asid amino yang diperolehi daripada protein diperlukan untuk neurotransmitter. Protein juga merupakan blok blok sel yang terbina di dalam tubuh termasuklah sel-sel imun, sel-sel darah merah, enzim, otot-otot dan tulang yang diperlukan untuk tumbesaran yang sihat.



Shaklee memberikan rangkaian nutrisi terbaik yang diperlukan anak anda untuk sokongan tumbesaran yang sihat di samping mengekalkan kesihatan seiring tumbesaran mereka.

Chewable Vita-C Plus 100mg
Ia merupakan antioksida yang menyokong kesihatan sistem imun dan pertahanan tubuh secara semulajadi. Shaklee Chewable Vita-C Plus didatangkan dengan rasa citrus/limau dan vitamin C-nya mudah diserap dengan hanya mengunyah dan menghisapnya. Kajian menunjukkan bahawa vitamin C lebih muda diserap sekiranya ia dikunyah sehingga lumat di dalam mulut berbanding terus ditelan bulat-bulat.

OmegaGuard
Ia memberikan spektrum penuh yang berkesan dan merupakan asid lemak Omega-3 bergred farmaseutikal.

Lecithin
Kaya dengan lecithin yang mengandungi kolina bagi menyokong kesihatan tubuh.

Meal Shakes
Sumber protein yang hebat dengan menawarkan 19 vitamin dan mineral perlu - nutrien asas yang membantu dalam tumbesaran kanak-kanak dan remaja untuk kekal sihat dan kuat.

Thursday, 7 March 2013

Shaklee Performance Drink


Shaklee menggelarkannya "PERFORMANCE DRINK" ialah kerana telah terbukti di makmal (ujian makmal bersama-sama high-level athletes) bahawa:

  • Meminimumkan kehilangan cecair untuk memantapkan hidrasi badan. Kurang rasa haus.
  • Mengalirkan elektrolit sepenuhnya ke seluruh badan, termasuklah kalsium & magnesium (tiada pada minuman isotonik jenama lain).
  • Menstabilkan paras glukosa di dalam darah untuk mengekalkan tenaga berterusan, serta menambah stamina.


Performance Drink ini sesuai diambil ketika :

  • cuaca panas melampau (badan dehydrated)
  • badan tidak sihat (demam/ selesema/ cirit-birit)
  • beriadah
  • dan lain-lain lagi.


Golongan yang sesuai mengambil Performance Drink:

  1. Mereka yang aktif bersukan .
  2. Mereka yang berpuasa (diambil semasa sahur dan berbuka).
  3. Mereka yang menghidap gout.
  4. Ibu yang menyusukan anak.
  5. Ibu hamil yang mengalami muntah kronik (terutama muntah air) akibat dari morning sickness, dan tiada selera makan.
  6. Mereka yang kurang minum air.
  7. Mereka yang kerap sakit kepala.
  8. Bila rasa nak demam, atau sedang demam.
  9. Kanak-kanak yang demam.
  10. Menggantikan minuman ringan terutama yang berkarbonat (kerana Performance Drink tiada karbonat!)


Testimoni suami GenkiMomma:
"GenkiPapa sangat menyukai minuman ini - minuman wajib tiap kali pergi main futsal. Katanya, terasa sangat berbeza apabila minum dan tak minum (nie kes nak cepat dan tak sempat nak bancuh PD) Performance Drink nie waktu bermain futsal. Dengan kata lain, jika tak bawa Performance Drink sebagai bekalan waktu main futsal, cepat pancit!"

Testimoni adik Nur Laila:
"Abg mula lari Mid Dec haritu 1.6KM - 20minit. Semalam minum PD 8.5KM 55minit. Kalau dulu lari halfway nak sambung lg halfway berat kaki sgt, rasa nak jatuh. Sekarang minum PD, Alhamdulillah tak rasa letih. Memang MAXIMUM ENDURANCE SPORT DRINK!"


Reference
http://superbvitamin.blogspot.com/2012/07/shaklee-menggelarkannya-performance.html

Tuesday, 5 March 2013

Alfalfa dan Penyusuan


Alfalfa mempunyai sejarah penggunaan dalam kesihatan wanita. Ia telah digunakan oleh ibu-ibu sejak bertahun-tahun untuk membantu pengeluaran susu ibu. Apabila diambil secara sederhana, alfalfa dianggap selamat dan berkhasiat.



Jika anda memilih untuk menambah alfalfa dalam diet anda ketika anda hamil, ia perlu dihentikan beberapa minggu sebelum kelahiran bayi anda untuk membantu mencegah bekalan susu melimpah-limpah.

Alfalfa mempunyai kesan terhadap susu badan dan adalah selamat untuk bayi, bagaimanapun, alfalfa yang terlalu banyak boleh menyebabkan anda atau bayi anda mengalami cirit-birit. Ini boleh dielakkan dengan mengamalkan alfalfa ke dalam diet anda secara beransur-ansur.

Monday, 4 March 2013

Suplemen dalam kehidupan


Obses terhadap makanan tambahan atau suplemen tanpa mengetahui maksud dan fungsi sebenarnya untuk tubuh badan hanya akan membawa keburukan berbanding kebaikan yang cuba dicari.

Pakar pemakanan dari Hospital Pakar Perdana KPJ, Kelantan, Rose Hanizan Mat Hassan berkata, suplemen merupakan makanan tambahan bukannya sebagai makanan gantian kepada pemakanan seharian sebagaimana tanggapan individu selama ini.


Katanya, secara umum suplemen merupakan makanan tambahan dalam bentuk minuman atau makanan.

Suplemen boleh wujud dalam bentuk sama ada vitamin, mineral, herba atau tumbuhan lain, atau komponen dalam makanan yang kita makan setiap hari.

Ia juga boleh wujud dalam bentuk pil, kapsul, cecair, atau tablet.

“Jika dilihat di sekeliling kita, suplemen dijual dengan meluas . Semua orang boleh mendapatkannya sama ada di farmasi, kedai makanan kesihatan, pasar raya, melalui online di Internet dan sebagainya.

“Badan kita sememangnya memerlukan vitamin dan mineral sebagai tambahan untuk memastikan ia bergerak aktif, seperti vitamin C, bagus untuk kulit serta vitamin E, asid amino, zink dan sebagainya.

‘‘Makanan tambahan seperti itu yang kita perlukan dan diambil setiap hari untuk memestikan kulit cantik dan gebu. Cara pengambilan adalah bergantung kepada pengguna. Sama ada melalui minuman atau kapsul," jelas Rose Hanizan.

Tambah Rose Hanizan lagi, sekiranya seseorang ingin memilih makanan tambahan untuk diri sendiri, individu tersebut perlu pastikan kenapa dia perlu mengambil makanan tambahan tersebut dan kepentingan suplemen tersebut kepada kesihatannya.

“Kita perlu tahu adakah penting suplemen tersebut untuk penyakit yang kita hadapi. Kita perlu ingat makanan tambahan tidak akan menyembuhkan sesuatu penyakit tetapi ia boleh membantu mengekalkan kesihatan.

‘‘Kandungan nutrisi dalam setiap makanan tambahan yang diambil juga penting untuk diketahui dan perlu dipastikan ia mematuhi piawaian Recommended Nutrient Intake (RNI) Malaysia 2005.

“Pengguna dinasihatkan mendapat khidmat nasihat doktor yang bertauliah atau pakar pemakanan (dietitian) mengenai pengambilan makanan tambahan," katanya.

Kandungan nutrisi daripada makanan tambahan merupakan nutrien surih yang badan perlukan kerana ia bukan makanan utama seharian kita tetapi memainkan peranan penting kepada badan kita.

Sekiranya berlebihan ia boleh memudaratkan kesihatan malah boleh membawa kepada penyakit lain.

Senaman juga penting

Rose Hanizan turut mengingatkan bahawa senaman juga penting untuk mengekalkan tahap kesihatan di samping mengambil suplemen lain seperti asid amino, vitamin C, vitamin E, serta beberapa jenis mineral.

“Antara tip untuk memilih makanan tambahan ialah pastikan keadaan kesihatan betul-betul memerlukan suplemen tersebut.

“Di samping jika tubuh benar-benar memerlukan makanan tambahan lebih digalakkan untuk memilih suplemen yang terhasil daripada bahan-bahan organik dan semula jadi yang

tiada tambahan bahan kimia selain halal.

“Selagi suplemen tersebut tidak melebihi dos dan mengikut kepada keperluan nutrisi harian kita, ia tidak menjadi masalah.

“Sebaliknya jika diambil dalam dos yang berlebihan, kemungkinan menyebabkan keracunan pada tubuh.

“ Jadi pastikan mendapat nasihat daripada pakar sebelum mengambil sesuatu makanan tambahan," tegas Rose Hanizan lagi.

Beliau juga menasihatkan pengguna yang ingin mengambil makanan tambahan untuk kecantikan agar berhati-hati kerana kesan sampingan tidak nampak dalam masa yang singkat.

Kebarangkalian ia memberi kesan dalam jangka masa yang lama iaitu selepas bertahun - tahun penggunaan tetap ada.

Paling penting pastikan suplemen tersebut di luluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

“Jangan terlalu obses dengan sesuatu produk yang kita tidak ketahui kandungan nutrisi produk tersebut.

“Dapatkan dari nasihat yang pakar untuk semua produk tersebut terutamanya seperti produk pelangsingan badan," ujarnya.


Oleh NOOR FAZRINA KAMAL
Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Kesihatan/20130219/kn_01/Suplemen-dalam-kehidupan#ixzz2MdcbbyHS
© Utusan Melayu (M) Bhd

Apakah 3 Perkara Penting Untuk Di ingati Apabila Mengambil Kalsium Tambahan?


Kalsium adalah penting untuk pertumbuhan dan kesihatan tulang, jantung, saraf dan otot. Walaupun kalsium ada dalam pelbagai jenis makanan, anda tidak boleh mendapatkan cukup kalsium daripada diet anda dan doktor anda mungkin menasihatkan anda untuk mengambil makanan tambahan kalsium. Apabila memilih makanan tambahan kalsium, cari yang menyediakan dos yang betul dan ambil pada kadar yang boleh di ingat setiap hari.



Interaksi Tambahan Kalsium
Pastikan doktor anda tahu semua keadaan kesihatan dan ubat-ubatan yang anda ambil, kerana ia boleh menjejaskan cadangan dos. Banyak ubat-ubatan boleh menjejaskan tahap kalsium dalam badan anda dan boleh menyebabkan kekurangan zat. Jika anda mempunyai keradangan kronik atau penyakit seperti artritis reumatoid, anda mungkin diberi kortikosteroid. Ubat ini, terutamanya jika diambil jangka masa panjang, boleh mengurangkan tahap kalsium anda. Ubat kolesterol tertentu, diuretik dan ubat-ubatan anti-penyitaan juga boleh menurunkan paras kalsium anda.

Dos Tambahan yang Sesuai
Semak dengan doktor anda untuk menentukan dos kalsium yang anda perlukan. Terangkam makanan rutin biasa anda dengan doktor anda supaya dia boleh mengukur berapa banyak kalsium diet anda mendapat dalam diet anda dan menyesuaikan jumlah tambahan anda dengan itu. Institut Perubatan Lembaga Makanan dan Pemakanan telah menetapkan mengsyorkan sehari 1,000 mg untuk orang dewasa antara 19 dan 50 tahun dan maksima 2,500 mg. Anda tidak perlu melebihi mg 2500 antara tambahan dan pengambilan makanan anda, melainkan jika doktor anda mengesyorkan ia.

Ujian untuk Kekurangan Vitamin D
Sebelum mengambil kalsium tambahan, doktor akan menguji anda dengan serum tahap vitamin D. Kalsium dalam badan anda dikawal oleh vitamin D, jadi ia adalah penting untuk mengetahui bahawa vitamin D anda berada dalam julat yang mencukupi. Malangnya, ramai orang tidak mempunyai tahap vitamin D yang mencukupi. Menurut kajian yang diterbitkan dalam 2009 Mac "Arkib Perubatan Dalaman," 77 peratus rakyat Amerika mengalami kekurangan vitamin D. Jika kurang, doktor akan menetapkan satu pelan tambahan untuk kedua-dua kekurangan vitamin D dan keperluan kalsium anda. Banyak makanan tambahan yang boleh didapati di kaunter mengandungi vitamin D dan kalsium bersama-sama, tetapi jika anda kekurangan vitamin D, anda mungkin memerlukan lebih daripada ini.

Pertimbangan
Ambil kalsium tambahan hanya jika doktor anda menasihatkan anda. Terlalu banyak kalsium dari makanan tambahan boleh membawa kepada keadaan yang dikenali sebagai hypercalcemia, jadi ia adalah penting bahawa anda mempunyai dos tambahan anda ditetapkan pada tahap yang sesuai. Kalsium tambahan juga boleh menjejaskan bagaimana tubuh anda bertindak balas kepada ubat-ubatan tertentu seperti antibiotik, ubat tekanan darah dan antasid tertentu. Pastikan anda berbincang dengan doktor anda mengenai kalsium tambahan dan semua ubat-ubatan sebelum dia menulis preskripsi untuk ubat yang baru. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai potensi interaksi, minta nasihat dari doktor anda atau ahli farmasi.

Saturday, 2 March 2013

Ostematrix: Manfaat Kalsium, Vitamin D

Ostematrix yang kaya dengan kalsium, Vitamin D, Magnesium, Zinc, Boron Manganes, Kuprum dipercayai boleh mengatasi masalah berikut:
1. menguatkan tulang
2. memperbaiki kekejangan dan kebas
3. meringankan stress
4. memperbaiki masalah haid
5. pengalkalian tubuh
6. memperbaiki hiperaktiviti perut dan sakit gastrik
7. mampu merawat rikets
8. memperbaiki periodontal
9. untuk penghasilan tenaga
10. menstabilkan denyutan tak sekata untuk pesakit jantung
11. memudahkan rembesan keluar sisa dari perut dan usus
12. menghalang endapan kalsium
13. melarut dan mengurangkan formasi baru batu karang atau batu hempedu
14. masalah fluktuasi glukos
15. memelihara metabolisma kerangka dan pertumbuhan otot
16. menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang, rawan
17. menghalang artritis


Friday, 1 March 2013

Kelebihan Ostematrix

* menguatkan tulang.
* memperbaiki kekejangan dan kebas
* meringankan stress
* memperbaiki masalah stress
* pengalkalian badan.
* memperbaiki hyperaktif perut dan gastrik
* magnesium

Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.

Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium. Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.

Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing...

Apakah penyebab rambut gugur?

Rambut kita sebenarnya sering mengalami keguguran kerana ia adalah proses semulajadi rambut – gugur dan tumbuh semula. Ibu yang baru melahirkan anak pasti mendapati rambut mereka mengalami pengguguran tatkala usia anak 3-4 bulan kerana perubahan hormon. Namun bila ia berlaku dengan begitu esktrem, pastinya mendatangkan keresahan..


Apakah yang boleh membantu untuk mengatasi masalah rambut gugur ni?

Rambut dihasilkan dari protein keratin. Jadi, bila kekurangan protein seseorang itu pasti mengalami masalah rambut. Manakala untuk menyihatkan sel rambut serta membekalkan oksigen yang mencukupi, ia memerlukan zat besi. Manakala kadangkala bila fungsi tiroid yang tidak seimbang menyebabkan rambut menjadi rapuh, di sini zinc diperlukan. Kita jua memerlukan selenium bagi membantu fungsi protein dalam pembinaan rambut. Biotin iaitu sejenis vitamin B sangat membantu dalam pertumbuhan rambut.

Jadi, apakah supplement yang disarankan untuk mereka yang mengalami masalah rambut?

Vita-Lea Iron Formula
B Complex
Vita-C
Zinc Complex
Vita-E
Energizing Soy Protein

Banyaknya! Tidak.. kerana anda boleh mendapatkan vitamin asas saja. Anda boleh hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang vitamin yang sesuai dengan anda.