Wednesday, 30 January 2013

Punca keradangan pada sendi
Cytokines adalah beberapa punca utama keradangan sendi. protein ini membawa mesej di antara sel-sel dan mengawal imuniti dan keradangan. Dua daripada cytokines yang paling penting adalah tumor nekrosis faktor alfa (TNF-a) dan interleukin satu beta (IL-1B). Ini adalah sangat tertumpu di sendi orang-orang yang mempunyai osteoathritis.

Proteases, enzim yang menyebabkan pecahan protein, juga boleh  menyebabkan keradangan dalam sendi. Proteases adalah di bawah kawalan cytokines. Sesetengah orang mempunyai sifat-sifat anti-radang, dan beberapa mempunyai pro-radang (radang-Mewujudkan) kualiti. Jelas sekali, dalam artritis proteases pro-radang lebih dominan.

Phagocytes (neutrofil) tertarik kepada sendi radang dalam usaha untuk menyembuhkan reaksi ini dan mencegah kerosakan kepada rawan dan lapisan sinovia. Respons keradangan ini tidak sentiasa satu perkara yang baik. Neutrofil sebenarnya boleh membawa kepada keradangan yang lebih teruk di dalam sendi.

Hubungi Doktor Sihat (0174778723) untuk mengetahui bagaimana supplement dapat membantu pesakit yang mengalami keradangan pada sendi.