Wednesday, 30 January 2013

Punca keradangan pada sendi




Cytokines adalah beberapa punca utama keradangan sendi. protein ini membawa mesej di antara sel-sel dan mengawal imuniti dan keradangan. Dua daripada cytokines yang paling penting adalah tumor nekrosis faktor alfa (TNF-a) dan interleukin satu beta (IL-1B). Ini adalah sangat tertumpu di sendi orang-orang yang mempunyai osteoathritis.

Proteases, enzim yang menyebabkan pecahan protein, juga boleh  menyebabkan keradangan dalam sendi. Proteases adalah di bawah kawalan cytokines. Sesetengah orang mempunyai sifat-sifat anti-radang, dan beberapa mempunyai pro-radang (radang-Mewujudkan) kualiti. Jelas sekali, dalam artritis proteases pro-radang lebih dominan.

Phagocytes (neutrofil) tertarik kepada sendi radang dalam usaha untuk menyembuhkan reaksi ini dan mencegah kerosakan kepada rawan dan lapisan sinovia. Respons keradangan ini tidak sentiasa satu perkara yang baik. Neutrofil sebenarnya boleh membawa kepada keradangan yang lebih teruk di dalam sendi.

Hubungi Doktor Sihat (0174778723) untuk mengetahui bagaimana supplement dapat membantu pesakit yang mengalami keradangan pada sendi.

Minuman Performance® Maximum

Hidrasi Tulen - Sebelum, Semasa dan Selepas latihan

Penghilang Dahaga untuk Si Juara
Penyahhidratan merupakan penyebab biasa bagi kelesuan dan tahap pencapaian yang kurang memberangsangkan bagi para atlet.

Shaklee Performance® terbukti secara klinikal untuk menyokong tahap hidrasi berbanding air. 

Tambahan pula, Performance mempunyai lebih banyak elektrolit dan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman hidrasi yang lain.

Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari dengan campuran unik karbohidrat dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum.

Terbukti secara klinikal
Ujian makmal terhadap atlet dengan pencapaian cemerlang menunjukkan yang Performance Shaklee dapat:
•    Mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan       hidrasi
•    Memberikan spektrum elektrolit yang menyeluruh termasuk       kalsium dan magnesium (bukan untuk jenama unggul)
•    Memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan       keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina.

Dapatkan yang Terbaik, Serlahkah yang Terbaik

Nutrisi untuk para atlet sukan Shaklee memberikan apa yang tubuh anda perlukan; sebelum, semasa dan selepas latihan, dengan formula yang terbukti secara klinikal  dapat membantu anda bertahan lebih baik, berlatih lebih lama dan kembali bertenaga dengan lebih cepat.

Jaminan Ketulenan Shaklee
Tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis atau sebarang bahan pengawet tambahan.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.


Wednesday, 23 January 2013

GLA Complex



GLA digunakan oleh ramai wanita untuk mengekalkan rasa kesejahteraan sepanjang kitaran bulanan mereka. Formula Shaklee ini mengandungi GLA (gamma linolenik asid), asid lemak omega-6 dimana badan kita menggunakannya untuk membentuk prostaglandin, bahan seperti hormon  yang membantu badan untuk mengawal kebanyakan proses badan yang normal

Minyak Sunflowerseed adalah satu lagi sumber asid lemak omega-6. Juga mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun serta membantu untuk mengekalkan integriti sel.

Minyak Borage, Minyak Sunflower dan Vitamin E

Shaklee GLA Complex adalah gabungan borage minyak, yang mengandungi kepekatan semulajadi sangat asid linolenik gama (GLA), asid linoleik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.

Menggalakkan kesejahteraan semasa kitaran bulanan
Asid gamma linolenik telah digunakan secara tradisional untuk melegakan senggugut, sakit kepala, mengawal haid dan untuk melegakan gejala-gejala menopaus. *

Tiada perisa tiruan, pemanis, warna, atau bahan pengawet ditambah.

1Fann YY, Chapkins RS.Importance pemakanan asid gamma-linolenik dalam kesihatan manusia dan pemakanan. Jurnal Pemakanan. 7998; 128:1411-1414
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Contraindicated dalam wanita hamil.

Milestone: 2000 Fan di Facebook


 Tak sangka, sudah ada 2000 fan di pages Doktor Sihat di facebook. well, sudah masanya untuk buat Give Away untuk meraikan semua kenalan Doktor Sihat. 

Tapi nak bagi apa ek? hehe boleh tak uols bagi idea pada kami? idea terbaik mungkin dapat something dari kami~


Tuesday, 22 January 2013

Testimoni : Kesihatan sendi bersama Shaklee Joint Health Tablet

Author: Cery 

Selamat pagi semua... pagi ni saya nak share testimoni new product Shaklee.. Advance Joint Health Tablet...Ia dipasarkan Jun baru2 ni.. tapi sekarang dah jadi antara suplemen yg tinggi demand di kalangan customer2 saya....especially mereka2 yg selalu mengadu sakit2 sendi..
 
_________________________________________________________
 Inilah dia produk terbaru Shaklee.. Joint Tablet.. dengan mengunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral ,formula sayur-sayuran 100 %
_____________________________________________________________

Jemput baca testimoni pengalaman Pn Alin...(sumber: from her blog )....
"
...Saya sering sakit bahu belikat apabila duduk lelama mengadap PC, pasti terasa bahu belikat tegang dan tak selesa. Selain itu, sejak extend breastfeeding Dzakirah, kaki sering didatangi en. biawak a.k.a simpul biawak... hehe its happen bila guna kasut yg tak berapa nak tinggi pun... Bunyi keriok-keriok sering juga berkumandang tatkala bila nak duduk antara 2 sujud... Normally ni semua anggapan pengambilan kalsium yang tak cukup...Tapi sedar tak anda, ia bukan sekadar tak cukup kalsium... itu tandanya anda mengalami sakit sendi yg "mild"... puncanya?? Tahukah anda kekerapan melakukan aktiviti seperti kedudukan poster yg tak betul yg terlalu lama, sering dukung anak, tidur yang salah posisi dan juga sering mengangkat benda-benda berat, boleh mengundang sakit bila kekerapan aktiviti-aktiviti ni secara longterm... maka terjadi ler sakit sendi lutut,sakit sendi tangan,sakit sendi kaki,sakit sendi bahu,sakit sendi siku..Alhamdulillah selepas 5 hari mengambil Advance Joint Health Tablet (2 biji) + osteomatrix (4 biji) sebelum tidur... dah tak ada bunyi keriok-keriok pada lutut. Rasa licin saja sendi-sendi terutama bila bangun dari duduk antara 2 sujud, naik tangga mahupun duduk lelama depan PC. Kalau tak, memang terasa.Alhamdulillah, dengan izin Allah jua. Saya suka !! kini saya hadiahkan juga kepada mak & ayah saya, nenek-nenek saya........


Okey.. itu dia testimoni Puan Alin. malah Shaklee juga claim yang pengguna dah bole rasa kesan seawal 5hari selepas mengambil Joint tablet.. so berbaloi beli.. belikan samada utk diri sendiri atau utk parents yg sering mengadu sakit2 sendi...Nanti saya share lagi detail tentang Joint tablet ni...Contact saya utk sebarang pesanan dan pertanyaan.. trust me..mmg berbaloi beli..Okeyla.. have a nice day ahead
Source: http://www.mamafaiz.com/2012/09/testimoni-kesihatan-sendi-bersama.html

Monday, 21 January 2013

Shaklee Advanced Joint Health Tablet



Q : Apakah Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formulasi proprietary yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi-sendi.

Q: Siapakah yang memerlukan khasiat Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Lelaki dan wanita dewasa yang mencari satu produk semulajadi dalam mengekalkan kesihatan sendi mereka. Orang muda yagn mempunyai gaya hidup lasak dan aktif juga boleh memanfaatkannya.

Q: Apakah ekstrak jagung?
A : Ekstrak jagung secara semulajadinya kaya dengan glucosamine yang merupakan gula amino dan merupakan blok binaan utama bagi proteoglikan. Ia digunakan untuk membina tulang rawan dan lendir bagi melincirkan sesendi. Glukosamina mengandungi bahan yang juga dijumpai dalam tendon dan ligament. Ekstrak jagung membantu meningkatkan perlindungan sesendi dan membantu memelihara tulang rawan untuk kesihatan sendi dalam jangka masa panjang.

Boswellia

Q: Apakah Boswellia ?
A: Boswellia merupakan gum resin dari pokok Boswellia Serrata. Bahan aktif utama ekstrak Boswellia serrata ialah asid boswelik (AKBA, asid 3-asetil-11-keto-beta-boswelik) yang berfungsi sebagai anti-radang semulajadi.

Kebaikan Advanced Joint Health Tablet

Q: Apakah yang membuat ekstrak Boswellia dalam Shaklee Advanced Joint Health Tablet istimewa?
A: Ekstrak Boswellia proprietari yang digunakan di dalam Shaklee Advanced Joint Health Tablet bukan sahaja mengandungi asid Boswelik AKBA yang berkepekatan tinggi bagi menyokong keselesaan sendi tetapi juga mengandungi unsur-unsur semulajadi lain dalam resin Boswellia yang berkaitrapat dalam memberikan bioaktiviti yang lebih baik berbanding dengan AKBA sahaja. Tambahan pula, ekstrak Boswellia tertentu ini telah ditunjukkan secara nutrisinya dapat menyokong keselesaaan sendi yang lebih baik berbanding satu ekstrak AKBA yang lebih tinggi.

Q: Bolehkah saya mengambil Shaklee Advanced Joint Health Tablet dan OsteMatrix pada masa yang sama?
Boleh. Tiada sebab mengapa anda tidak boleh mendapatkan khasiat kedua-dua product yang dapat menyokong kesihatan sendi anda. Lebih baik lagi anda gabungkan Shaklee Collagen Powder dan VIVIX bagi mengoptimumkan khasiat Shaklee Advanced Joint Health Tablet

Q : Bila dan bagaimanakah saya mahu menggunakan Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Untuk hasil yang terbaik, ambillah mengikut apa yang disarankan iaitu dua tablet sehari bagi setiap hidangan.

Q: Mengapakah ia bebas daripada chondroitin?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet tidak mengandungi sulfat kondroitin kerana ia tidak akan diserap dengan baik jika diambil secara oral ( ditelan). Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan yang sulfat chondroitin juga boleh mengganggu penyerapan ekstrak jagung dan glukosamina yang lazimnya diserap dengan lebih baik jika diambil secara berasingan.

Advanced Joint Health Tablet 

Q: Mengapa produk tersebut mengandungi Vitamin C?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet menyumbang Nilai Harian 100% Vitamin C kerana ia merupakan nutrient penting yang diperlukan bagi sintesis kolagen. Kolagen merupakan satu komponen tulang rawan dan juga tisu-tisu penghubung yang lain di dalam tubuh.

Q: Mengapa produk tersebut mengandungi mineral surih zink, copper (kuprum/ tembaga) dan mangan?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet menyumbang Nilai Harian 10% mineral zurih zink, copper dan mangan yang merupakan faktor sampingan bagi enzim-enzim yang membina kolagen dan glikosaminoglikan.

Q: Adalah Shaklee Advanced Joint Health Tablet berasaskan sayur-sayuran?
A : Ya.
Sumber:: Shaklee Advanced Joint Health Tablet booklet

Sunday, 20 January 2013

Cinch Kesihatan perlu dijaga

Tengahari ramai yang pergi lunch.. saya plak layan gym lari 2km.. huhu..
lepas tu layan Cinch.. best.. sebab ade leucine.. kita dah bakar kalori, jgn tambah lagi kalori mcm mkn carb.
ramai bagi feedback positive dgn cinch program ni.. and salah sorang dari mereka adalah saya..



Sendi: Kesihatan dan Keselesaan berpanjangan

Meletakkan kembali "SPRING" dalam langkah anda secara semulajadi



TESTIMONI PENGGUNA SHAKLEE


VIDEO ADVANCED JOINT HEALTH TABLET



Advanced Joint Health Complex® Shaklee dirumus khas untuk membantu mengekalkan tulang rawan yang sihat, menggalakkan fleksibiliti sendi dan meningkatkan keselesaan sendi. Mengandungi paten, reka bentuk ekstrak Boswellia yang cepat bertindak, kepekatan Glucosamine yang tinggi dan lain-lain nutrien penting untuk membantu membawa keselesaan dan pergerakan sendi.



Vivix: Tonic Anti Penuaan


SATU PENEMUAN REVOLUSIONARI
dalam anti-penuaan pada tahap sellular
Shaklee memperkenalkan Vivix, produk supplemen revolusionari anti penuaan pada tahap sullular. Lebih 1 juta botol Vivix telah pun dijual

Vivix merupakan supplemen anti penuaan terbaikdi dunia yang dibangunkan oleh Shaklee Syarikat No. 1 supplemen makanan di Amerika

Didalam kajian makmal, ramuan Vivix telah menunjukkan impak kepada empak mekanisma penting penuaan pada sellular.

Semulajadi. Ujian klinikal keatas ramuan utama. Eksklusif untuk Shaklee


4 Mekanisma Penuaan Pada Tahap Sellular



1. Kerosakkan DNA
Setiap haru, setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan-serangan ini merosakkan pengkalan data genetik, menghasilkan satu "typo" (kesilapan dari yang asal) yang akan mengganggu fungsi dan panjang umur.

Ramuan Vivix melindungi dan memperbaiki sellular DNA.

2. Pengawalan Genetik
Pengawalan genetik menyumbang kepada deteriorasi (kemerosotan) umur pada tahap sellular.

Didalam satu penemuan utama, ujain klinikal terbaru, menunjukkan ramuan Vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap sellular.

3. Pengeluaran tenaga yang kian menurun oleh Sel-Sel
Mitochondria (penjana tenaga) didalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun fungsi sel turut menurun.

Ramuan Vivix menggalakkan biogenesis (pembentukkan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga didalam sel.

4. Penimbunan Protin AGE
Penimbunan berlebihan protin AGE (advanced glycation end products) boleh menyebabkan kerosakkan tahap sellular yang akan mengganggu keutuhan sel dan panjang umur.

Ramuan Vivix adalah 10x lebuh kuat dari resveratrol (kandungan unik dalam anggur "muscadine") untuk melambatkan pembentukkan protin AGE.

Didalam satu penemuan utama, kajian klinikal terkini menunjukkan ramuan aktif Vivix beruapaya mengaktifkan pengawalan utama genetik yang menolong melambatkan penuaan pada tahap selular.

Melawan penuaan pada tahap selular dan lebih dari itu


Didalam kajian makmal, ramuan Vivix telah menunjukkan ia memberi impak kepada empat mekanisma utama penuaan pada tahap sellular:

1. Melindungi dan membaiki sellular DNA
2. Memberi impak positif kepada pengawalan genetik
3. Menggalakkan biogenesis (pembentukkan baru) mitochondria
4. Melambatkan pembentukkan protin AGE (Advanced Glycation End products)

Juga menolong membantu menjaga / memelihara:
Kesihatan jantung, kesihatan otak, kesihatan sistem imun, kesihatan sendi, perlindungan antioksidan, peningkatan tenaga pada tahap sellular, kesihatan dan kesejahteraan.

Thursday, 17 January 2013

Meal Shakes Shaklee





Meal Shakes Shaklee menyediakan hidangan lengkap dan asid amino serta nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan seharian. Ia diperbuat daripada bahan semulajadi - buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu) dan lain-lain. Lactalbumin adalah bahan yang terbaik dan mengandungi organisma protin yang sangat berkualiti  dan mudah diserap ke dalam sistem tubuh dari peringkat bayi sehingga ke orang dewasa. Kebiasaannya, ia mengandungi pelbagai nutrisi seperti immunoglobulin, lactoferrin dan sebagainya.

Meal Shakes Shaklee dihasilkan untuk semua golongan - bayi, pelajar, kanak-kanak membesar, ibu mengandung, para atlet, pengamal sayuran (vegetarian), orang sakit, orang yang sibuk bekerja atau orang yang selalu mengambil makanan segera. Jika anda mencari sarapan pagi yang penuh berkhasiat, Meal Shakes Shaklee merupakan pilihan bijak.


KEBAIKAN MEAL SHAKES

Nutrisi Lengkap
Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. Ia turut mengandungi lesitin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak.

Membekalkan Nutrisi kepada Sel Tubuh
Kaya dengan protin (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain.

Membantu Tumbesaran
Mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar

Anti oksida
Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan

Mengembalikan Seri Wajah
Mengandungi vitamin B yang lengkap, zat besi yang cukup untuk membina sel-sel darah merah yang sihat, sekaligus memberikan kompleksi wajah/kulit yang lebih cantik

Detoksifikasi
Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus

Rasa yang Lazat
Minuman yang lazat untuk diambil bersama fruktosa semulajadi; penggantian segera terhadap kekurangan vitamin, mineral dan juga tenaga. Tidak mengandungi sebarang pewarna dan gula tiruan. Lazat untuk dinikmati oleh semua golongan.


Wednesday, 16 January 2013

Kulit: Vitamin Terbaik untuk Kulit




vitamin memberikan pelbagai kebaikan untuk kulit seperti membantu ia kuat dan sihat dan juga melindunginya dari masalah atau keadaan yang boleh membahayakan kulit kita. makanan tambahan vitamin seperti vitamin C, E, A dan Zink adalah diantara nutrien terbaik untuk kulit. Kesemuanya ini boleh didapati dalam pelbagai jenis makanan. cuma tambahkan makanan ini kedalam diet anda.

vitamin C

vitamin C adalah nutrien anti oksida, penting untuk melindungi kulit dari kerosakan radikal bebas. Mengikut Medline Plus, vitamin C adalah penting untuk membantu badan menghasilkan kolagen, iaitu protein yang digunakan untuk menghasilkan kulit. Mlangnya, mengambilan dengan kadar yang sedikit boleh menjadikan kulit kasar dan bersisik.

Vitamin E

Vitamin E juga merupakan anti oksida, penting untuk menghalang dari radikal bebas merosakkan kulit. University of Maryland Medical Center mengatakan radikal bebas boleh memainkan peranan dalam penuaan yang berkemungkinan boleh menyebabkan kulit yang mengendur. Vitamin E juga penting untuk menjadikan kulit sentiasa lembap, sekaligus memelihara kulit dari menjadi kering dan rosak.

Zink

Zink juga adalah anti oksida  yang membantu secara efektif memusnahkan radikal bebas dan melindungi kulit daripada rosak. Menurut Universiti Maryland, zink dapat melindungi kulit  dengan memainkan peranan penting dalam menguatkan sistem imun badan. kekurangan zink boleh menyebabkan masalah kulit seperti acne atau atopic dermatitis.

Vitamin A

Vitamin A bertanggungjawap dalam membantu penghasilan dan membaiki kulit anda. Medline Plus mengatakan vitamin A merupakan antioksida yang efektif menjaga dan melindungi kulit dari radikal bebas

References
MedlinePlus: Vitamin A
University of Maryland Medical Center (UMMC): Zinc; Steven D. Ehrlich; 2009
University of Maryland Medical Center (UMMC): Vitamin C (Ascorbic Acid); Steven D. Ehrlich; 2009
University of Maryland Medical Center (UMMC): Vitamin E; Steven D. Ehrlich; 2009
MedlinePlus: Vitamin E
http://www.livestrong.com/article/423340-what-are-the-benefits-of-vitamins-for-skin/#ixzz2I9lqbgP8


Tuesday, 15 January 2013

Diabetes: Soya dan Buah Pinggang





Buah pinggang memainkan peranan penting dalam memecahkan protein kepada struktur yang mudah sama ada untuk penyerapan badan mahupun dikeluarkan melalui sistem pencernaan. apabila seseorang itu mempunyai penyakit berkaitan buah pinggang, sebahagian mereka mempunyai masalah untuk memecahkan protein dengan lancar. menguruskan penyakit buah pinggang adalah termasuk menukar kepada diet yang khusus, iaitu mengawal pemakanan protein dalam badan. kajian menunjukkan makan berasaskan protein soya membantu pesakit buah pinggang.

Kepentingan mendapatkan khidmat nasihat professional
walaupun sesetengah protein seperti protein soya mungkin tidak mempunyai kesan negatif kepada buah pinggang jika dibandingkan dengan protien yang lain, anda seharusnya mengawal pengambilan semua jenis protein sekiranya anda mempunyai masalah buah pinggang. Disebabkan diet memainkan peranan yang sangat penting untuk mengurus keadaan ini, anda seharusnya perlu selalu mendapatkan khidmat nasihat dari doktor anda atau dietitian sebelum menukar secara drastik cara pemakanan anda, terutamanya penukaran yang melibatkan pengambilan protein. tidak ada cadangan untuk pengambilan setiap hari dan had pengambilan sehari adalah bergantung kepada kapasiti buah pinggang anda termasuk juga faktor faktor individu yang lain.

Keseimbangan asid amino
semua makanan mengandungi protein dimana mempunyai asid amino, iaitu blok binaan untuk tumbesaran badan. badan tidak boleh menghasilkan asid amino yang diperlukan dan perlu diambil hanya melalui diet. jumlah asid amino dalam sesuatu makanan menentukan sama ada berada dikedudukan pada paras protein yang berkualiti tinggi atau rendah. makanan dari haiwan berada dikedudukan tinggi, manakala banyak makanan dari sayur sayuran berada di senarai bawah kerana kesemua tumbuh tumbuhan secara tipikal tidak mempunyai keseimbangan yang bagus. Dietitian berdaftar Joan Brookhyser menulis kepada American Association of Kidney Patient mengatakan bahawa prottin soya mengandungi protein berkualiti tinggi kerana keseimbangan yang ada pada kesemua asid amino yang penting.

Anda memerlukan protein berkualiti tinggi untuk kesihatan yang normal dan berfungsi tetapi protein dari haiwan boleh merosakkan lagi buah pinggang. anda tidak seharusnya menyekat pengambilan protein dari haiwan, protein dari soya boleh memberikan asid amino yang secukupnya dan mengurangkan stress kepada buah pinggang dan membolehkan anda mengurangkan protein dari haiwan dengan risiko yang rendah terhadap kesihatan.

http://aww.ninemsn.com.au/img/2010/diet/1005/soy.jpg 

Kajian
sebuah artikel ditulis oleh Dr James W. Anderson dari Universiti of Kentucky, di terbitkan pada 2008 dalam Asia Pasific Journal of Clinical Nutrition mengatakan dalam penyelidikan kedua dua manusia dan haiwan mendapati pemakanan protein soya membantu fungsi renal dan menurunkan kadar kehilangan protein melalui urine. beliau merujuk secara khusus kepada ujian kepada manusia  berkaitan penyakit buah pinggang yang disebabkan oleh diabetes iaitu punca umum kerosakkan buah pinggang. dia juga mengatakan perkaitan ini perlu lebih banyak lagi kajian dan bukan semua penyelidikan mendatang hasil yang konklusif.

Kajian terbitan tahun 2005 dalam Clinical Nephrology melihat kepada kesan pengambilan soya ke atas fungsi renal pada remaja yang menghidapi type 1 diabetes. kesemua subjek makan soya selama 8 mminggu dan kemudian 8 minggu diet tanpa soya. Penyelidikan tersebut menunjukkan memakan soya dapan membantu fungsi renal. Dan tambahan ia dapat merendahkan kolestrol merbahaya sehingga 7-9 peratus.

Amaran
banyak produk soya mengandungi sodium, fosforus dan potassium. 3 khasiat ini perlu dikawal jika dibawah diet untuk renal. soya banyak dalam bentuk dan berkemungkinan memberi kesan buruk kepada pesakit buah pinggang. Antara bentuk soya adalah seperti miso, natto, tepung soya, kacang soya, keju soya dan lain lain lagi.

anda tidak perlu menjauhi makanan soya yang ada sodium, potassium dan fosforus yang tinggi, tetapi anda perlu menghadkan saiz hidangan. contohnya untuk keju soya, hadkan sehingga 3 oz, kacang soya, 1/4 cawan, dan daging palsu dibawah 500mg seperti diterangkan oleh Brookhyser.

Produk soya yang mempunyai kebaikan
soya terbaik adalah seperti tofu, tempeh dan susu soya. Brookhyser mengatakan susu soya mengandungi separuh amount fosforus dalam susu biasa.

Energizing Soy Protein (ESP)
Apakah beza ESP dengan Soya? ESP adalah susu tepung berasaskan soya yang non GMO. (kurang potassium, fosforus dan sodium). Kandungan glisemik yang rendah adalah sgt sesuai untuk pesakit yang mempunyai masalah diabetes. ESP mengandungi asid amino yang seimbang iaitu 9 jenis asid amino yang tidak dapat dihasilkan oleh badan. ESP merupakan makanan yang boleh mengenyangkan untuk aktiviti sepanjang hari. Protein soya dalam ESP merupakan sumber aternatif tenaga selain dari karbohidrat dan membuatkan diri anda lebih bertenaga sepanjang hari.



Rujukan
American Association of Kidney Patients: Soy -- A Protein Option
Asian Pacific Journal of Clinical Nutrition: Benefiical Effects of Soy Protein for Renal Function
PubMed.gov: Effect of Soy Protein-rich Diet on Renal Function in Young Adults with Insulin-Dependent Diabetes Mellitus
http://www.livestrong.com/article/281681-soy-protein-kidney-function/#ixzz2I3WeJih7

Monday, 14 January 2013

Diabetes: Soya membantu pesakit diabetes

http://smartypantsvitamins.com/wp-content/uploads/2012/06/type-2-diabetes-boy-cartoon-598x4141.jpeg



ramai yang tak tahu betapa pentingnya protein untuk badan kita terutama kepada yang ada penyakit kencing manis atau diabetes. Diabetes ni adalah penyakit yang tidak berjangkit dan disebabkan oleh diet yang tidak sihat dan memakan makanan yang mempunyai kandungan glukosa (gula) yang tinggi. Diet tanpa kawalan boleh menyebabkan komplikasi seperti obesiti dan ketidakupayaan badan untuk menyembuh jika luka dan/atau terkena jangkitan.

jadi, jangan lah terlalu selesa dengan kehidupan sekarang dimana Malaysia ni terkenal dan di iktiraf antara tempat yang menyediakan makan yang sedap di dunia.

http://www.venusbuzz.com/wp-content/uploads/Diabetes.jpg
berbalik kepada fungsi protein kepada badan kita, pemakanan protein tambahan boleh meningkatkan keupayaan badan untuk:
1. antibodi untuk melawan penyakit
2. enzim untuk mencernakan makanan
3. pengecutan otot
4. sokongan tisu pengantara
5. hormon-hormon (seperti insulin yang mengatur metabolisme glukosa dengan mengawal kepekatan gula darah)

Energizing Soy Protein (ESP) adalah sumber protein tambahan dari tumbuhan soya tanpa mengubah struktur genetik asli soya tersebut, atau secara saintifik, di panggil sebagai non- Genetically Modified Organic (GMO). Soya yang dibekalkan oleh Shaklee ini adalah 100% asli dan merupakan satu satunya syarikat yang mengeluarkan soya non GMO. GMO berkemungkinan merbahaya kepada manusia kerana pelbagai ujikaji termasuk mengunakan bahan kimia untuk menghasilkan soya mengikut fungsi dan kegunaan.

Apa yang bagus dengan ESP ni?
Untuk kebaikan pesakit diabetes dan juga kebaikan bersama, ESP merupakan hidangan yang mempunyai Indek Glisemik yang rendah. Glisemik yang tinggi menghasilkan tenaga yang mudah cerna dalam masa yang singkat. Jadi, dengan glisemik yang rendah, penjanaan tenaga adalah secara berperingkat dan lama memberikan kesan yang positif kepada badan. Badan akan sentiasa rasa bertenaga sepanjang hari tanpa makan. ESP mempunyai indeks glisemik pada kadar 39 GI, setaraf dgn sebiji buah apple.

tenaga yang diberikan oleh ESP ini dapat kekal dalam tempoh yang lama dan juga mengekalkan kandungan glukosa dalam darah. jadi, ESP sangat sesuai untuk pesakit diabetes yang inginkan tenaga tambahan tanpa risau masalah gula dalam darah.

http://www.celikvitamin.com/wp-content/uploads/2012/10/Kebaikan-ESP.jpg

Apa bezanya Shaklee ESP?
Shaklee ESP membekalkan asid amino lengkap untuk badan termasuk 9 asid amino perlu yang tidak boleh dihasilkan oleh badan. Protein soya diproses mempunyai kualiti yang terbaik. Secara semulajadi, soya adalah bebas laktosa dimana orang yang mempunyai alergik kepada laktosa boleh mengambil ESP sebagai alternatif kepada susu. Soya juga adalah bebas dari kolestrol dan juga boleh mengurangkan kolestrol yang tidak baik untuk badan. seperti mana yang diterangkan diatas, soya yang digunakan oleh Shaklee hanya soya yang ditumbuh secara semulajadi dan non GMO.